Bezpečně Na Motorce - na vlastní kůži

21.07.2014 06:32

Motoškolu Bezpečně Na Motorce není potřeba představovat, neboť se domnívám, že každý z motorkářů tento pojem již někdy slyšel. Shodou okolností mi vyšla volná sobota v době, kdy BNM mělo svůj kurz na letišti v Mošnově. Nelenil jsem a rozhodl se využít dárkový poukaz na tuto akci, který mi přinesl Ježíšek, a na rychlo v pátek odpoledne domlouvám s Tomášem Kabourkem (motokrosař a instruktor individuálních kurzů) svou účast.

Ranní rozprava je překvapivě poutavá a Míra Lisý u velké televize ukazuje fotky a grafiku, jak ideálně projíždět zatáčky, co dělat v případě, že to asi nevyjde, nechybí ani diskuze o první pomoci, protože motorkář díky nasazené přilbě a pevnému oblečení potřebuje „jemnější“ péči. Povídání o základních servisních úkonech, či použití správné viskozity oleje dělá rozpravu hodnotnější a na účastnících je vidět spokojenost. Mírovi sekunduje svými zkušenostmi ze závodění i Lukáš Pešek, který je součástí týmu. Libor Merta pak vysvětluje a názorně ukazuje, jak jednoduše zvednout padlou motorku, o něco později jaký je ideální pevný a bezpečný posed na motorce. Všichni se dobře baví a po ukončení zahájení a krátké pauze začínají první jízdy.

Všichni do jednoho (až na jednu) procházíme zkouškou základních jízdních úkonů, která nás rozděluje do několika skupin. Kurzu se účastní i naprostá začátečnice (ta jedna), která dostává individuální celodenní kurz.

Skupina s Mírou (a já) odjíždí opodál na vytvořený okruh, kde začíná kurz. Jak říká Míra, „dokonalost jízdy na motorce úzce souvisí s dokonalým ovládáním motorky v pomalé rychlosti, a náklon není všechno“. To se u prvního úkolu potvrzuje a všichni jej několikrát opakujeme. Domnívám se, že by spousta „ramenáčů“ koukala, co všechno vlastně neumí :-) Je potřeba TO zažít na vlastní kůži, polknout zbytečnou hrdost a vyzkoušet si v bezpečném prostředí cvičné plochy i věci, které mohou v běžném provozu nastat, a o kterých všichni svorně říkáme „mně se to stát nemůže“. Učíme se vyhýbající manévry, nebát se natvrdo brzdit a bezpečně zastavit i bez ABS. Díky stacionárnímu radaru přesně víme, v jaké rychlosti máme jakou brzdnou dráhu, aby nás Lukáš i Míra následně přesvědčili, že může být i o hodně kratší. Vnímám, že s přibývajícím časem jezdím plynuleji a jistěji, než ráno, či včera. Ten pocit, že mě z protisměru nic netrefí, je osvobozující a odhaluje možnosti motorky i mě samotného. Jako pozorovatele, ale i jako žáka mě baví, že když někomu něco nejde, Míra s úsměvem na rtech poradí, podiskutuje a snaží se problém odstranit. Ne vždy je to (nepřekvapivě) jen v hlavě řidiče, často za nejistotu v řízení můžou i lehce podhuštěné, nebo špatně ojeté pneumatiky. Míra zkušeným okem odhaluje i jiné nectnosti, zvlášť po zamaskované opravě. Kdo má zájem, může si na místě půjčit některou ze cvičných motorek vybavených protipadacím rámem a drsně se svézt až na hranu. Motorka díky specifické konstrukci rámu s kolečky nikomu nedovolí nebezpečný náklon a je to hodně návykové a nikdo jiný tohle nenabízí. Museli mě sundávat… :-)

Po poslední jízdě je čas na kus řeči, tak se Míry ptám, co a kde ho samotného i BNM letos ještě čeká. Míra: „Je toho hodně a každý víkend mám nějakou aktivitu. Co se však týká kurzů, program a místa jsou různá, hlavně pak podle toho, co se chce člověk naučit. Máme silniční kurzy pro začátečníky i pokročilé, kurzy pro skútry i kurzy v terénu. Příprava na autoškolu vyžaduje jiné podmínky a přístup k jezdci než enduro kurz, individuální zdokonalovací kurz pro jednotlivce má zase jiné atributy, než kurz pro ty, co nikdy na motorce ještě nejeli. Rozšířili jsme místa pořádání kurzů, kterých je aktuálně dvanáct, takže jezdíme po celé republice (a chystáme se i na Slovensko – Bezpečne na motorke s Ivanom Jakešom). Připravujeme i okruhové kurzy s Lukášem Peškem a kurzy extrémního endura s Davidem Pabiškou. Je toho fakt hodně. Zatím největší akci chystáme 13. a 14. září na polygonu v Mostě, kde proběhne víkendový KEMP, což je akce pro úplně všechny příznivce motorek. Bude to směska všech našich aktivit, skvělé zábavy a účastníci se budou moci projet na cca dvaceti předváděcích motocyklech značek BMW, YAMAHA, HARLEY-DAVIDSON, DUCATI a KTM. Bude to mazec a moc se na akci těším.“ Já: „Takže volno máš až v zimě?“ Míra: „Ne úplně… V zimě děláme halové jízdy pro ty, co se chtějí procvičit, a taky pro nemotorkáře, co chtějí zkusit, jestli by je motorka bavila. Akce je proto určena i pro lidi bez řidičáku (mimochodem i ten si u nás můžete udělat).“ Děkuju Mírovi za věnovaný čas a jeho kolegové vyhlašují závěr akce.

Dostáváme „zlaté medaile“ v podobě pamlsku se zlatým obalem a certifikát o zdárném absolvování kurzu. Zároveň je nám ale zdůrazněno, že jeden kurz z nás profíka neudělá a tak nemáme přestat trénovat. Klidně i sami na opuštěném plácku. A co „ta jedna“ začátečnice? Ráno s hrůzou v očích sedala na tréninkový skútr, odpoledne už jezdila sama, gratulace. Kdybyste chtěli vidět, jak takový kurz probíhá, ale váháte s investicí, najděte si na www.bezpecne-na-motorce.cz nejbližší místo a termín konání a zajeďte se podívat. Já osobně jsem tuto akci prožil na jedničku.

Marek Olbert

KOMPLETNÍ FOTOGALERIE https://automotopneu.rajce.idnes.cz/Bezpecne_na_motorce_Mosnov

Zpět

Fotogalerie: Bezpečně Na Motorce - na vlastní kůži

Tato fotogalerie je prázdná.

Vyhledávání

Copyright © Marek Olbert www.automotosluzby.cz IČO:64970876