Advent plný andělů 2013

30.11.2013 09:53

 

     Ve čtvrtek 28.11. proběhl v areálu dolní oblasti Vítkovic v hale Gong, již 8. ročník benefiční akce na podporu místních neziskových organizací. 

     Akce s názvem Advent plný andělů www.adventplnyandelu.cz podpořila nejen mentálně, či jinak postižené lidi v jakémkoliv kontextu, ale také spolek na ochranu zvířat, což mě zajímá hodně. Akce jsem se aktivně účastnil a byl u toho. 

     Krom celovečerního poslechu dobré muziky, různých pěveckých souborů a kapel, bylo také možné potřást si rukou s Karlem Lopraisem, a dalšími zajímavými lidmi. Pro děti bylo určitě příjemné setkání s Alešem Juchelkou a herečkou Michaelou Doubravovou.

     Kdo měl zrovna tvořivého ducha, mohl si díky Galerii výtvarného umění v Ostravě, v připravených kreativních dílnách ozdobit perníky a vyrobit něco sám pro sebe, a výrobek pak třeba věnovat neziskovkám do prodeje. Koho už bolely nohy, průběžně mohl sledovat promítání filmů z akce Film Festival Mental Power Prague. 

     27 neziskových a charitativních organizací prezentovalo v přízemí i na patře svou činnost a návštěvníci mohli dle vlastního uvážení dát hlas té, která je svým programem nejvíce oslovila. Projekt s nejvíce hlasy pak získal finanční obnos, získaný z dražby repasovaného retro bicyklu.  

     Bylo mnoho způsobů jak podpořit zúčastněné neziskovky, hlavním však byla možnost nakoupit si na jejich stáncích vlastní rukodělné výrobky, či výrobky pro prodej darované. Těch bylo nepřeberné množství, ať už adventní věnce, keramika, batika, pletení, no skoro vše co se dá dělat "doma" a ručně. Viděli jste v obchodě ručně malovaný hrnek za 30 Kč, či keramický vypalovaný zvonek tvarovaný do podoby kočky za 45 Kč? Nejen to, ale i další výrobky jsou zakoupené doma... Nešlo rozhodně o to, aby člověk nakoupil levně originální ruční výrobky, ale aby tímto krokem ocenil a ohodnotil práci lidí, kteří se starají o ty, co se nemohou postarat sami o sebe.

    Mrzí mě, že i když byla "reklama" velmi výrazná, účast "platících" lidí byla malá. Vstupné bylo dobrovolné, někdo by tedy mohl říct zadarmo, přesto však bylo větší množství lidí v nedalekém nákupním centru... Škoda... 

Snad bude příští rok účast výraznější.

Pokud však máte zájem neziskovky podpořit i po akci, udělejte to prosím nákupem novoročenek, nebo vyberte jiné možnosti.

Marek Olbert

 

momentky z akce najdete zde

Ještě nebyl čas zarámovat...

Zpět

Vyhledávání

Copyright © Marek Olbert www.automotosluzby.cz IČO:64970876